Cyprichromis leptosoma Tricolor



Som synes ser hanen tämligen annorlunda ut och jag tycker bilden tydligt visar varför jag är på jakt efter fler.
Hanarna finns även i en blå färgvariant. Detta är ganska vanligt i just Cyprichromis-släktet att hanarna finns i två olika färgvarianter. Ofta är det bara färgen på stjärtfenan som skiljer säg åt. Om en svart hane ger upphov till endast svarta hanar eller av både blå och svarta låter jag vara osagt.
Jag kompletterade för några år sen med två blå hanar eftersom jag endast hade svarta, men tyvärr finns inte dessa kvar i livet.

Cyprichromis-arterna kan vid ett första intryck ses som en vek och snäll liten ciklid, men skenet bedrar. De kan vara ganska tuffa gentemot konkurrerande hanar. De hålls bäst i grupper om minst fyra hanar och så många honor det finns plats för.

Ännu ett exempel.



Det här en hona av Cyprichromis leptosoma Tricolor. Som synes inget speciellt upphetsande.
Denna art har jag haft i ett flertal år, men till följd av att de gått alldeles för länge i ett alldeles för litet akvarium (200l) har antalet reducerats med tiden från ungefär 20-25 stycken till att numera bara vara 4 och då knappast optimala 3 hanar och 1 hona (3+1). Nån lek på dem har jag inte heller haft det senaste halvåret då hanarna mest verkar vara intresserade av att hålla koll på varandra och inte att imponera på den kvarvarande honan. När man ser den tämligen intetsägande honan kanske det är överraskande att jag är på jakt efter att komplettera med ytterligare några honor?

Den ståtliga hanen



När man så ser hanen kan man ibland knappt tro det är samma sort. Handelsnamnet "Red" råder det nu inte några större frågetecken kring?
Ynglen ser färgmässigt ut som honan i förra inlägget, men när fiskarna når könsmogen ålder färgar största och starkaste hanen ut. I ett stort akvarium kan flera hanar vara utfärgade samtidigt, men i ett mindre kommer den starkaste hanen jaga undan alla konkurrerande hanar och i värsta fall ha ihjäl dem. Hanar som behåller sin yngelfärg och därmed accepterar den starkaste hanen som kung låter han vara något så när i fred. Honor kan han däremot inte få för många av!

Tydlig könsdimorfism?



Tydlig könsdimorfism? Låter kanske perverst, men är inte mer komplicerat än "tydlig yttre könsskillnad i färg eller form". I klartext betyder det alltså att det är enkelt att se skillnad på hane och hona.
Fisken är en Callochromis macrops Red Ndole, hona. Som synes inte speciellt upphetsande rent färgmässigt och varför den heter "Red" är väl inte helt självklart.

Uppkäftig hane



Det här definitivt en hane A. compressiceps Yellow Chaitika. Betydligt större än de två förmodade honorna, 11-12cm mot "honornas" 7-8cm. Om jag fått av båda könen hoppas jag på yngel i framtiden.
Sitt utseende till trots är det här en ganska snäll ciklid som inte ger sig på andra ciklider. Ja, om de inte är 1-2cm då de ses som mat för den här rovfisken. Odling i akvarium sker nästan uteslutande i en tillräckligt stor snäcka medans det i naturen sker i trånga klippskrevor.
I mitt tycke en fantastiskt snygg firre, men jag kan förstå att många är av rakt motsatt åsikt.

Hur ser det då ut i lokalen just nu? Ytterligare nyförvärv? Tysklandsresan? Ja, en uppdatering kommer inom kort.

Blocket-fynd



En morgon i somras råkade jag springa på en annons på Blocket om diverse Tanganyikaciklider till salu några mil bort och som av en händelse fanns alla förutsättningar för att fynda. Det fanns ekonomiska resurser i plånboken, det fanns plats i mina akvarium för nyförvärv och framförallt jag hade tid och möjlighet sätta mig i bilen och dra mot Höör under eftermiddagen.
En del i annonsen var redan tingat, men det fanns fortfarande en hel del godbitar kvar som lät lovande. Väl framme visade det sig vara en liten odling i ett villagarage inte alls olikt mitt eget fiskrum. Utan prut inhandlades tre nya arter: Ett gäng halvvuxna Cyprichromis leptosoma Kantalamba med några tillhörande yngel, fyra Xenotilapia spilopterus Mabilibili och en trio Altolamprologus compressiceps Yellow Chaitika.
En förmodad hona av de sistnämnda ses på bilden ovan.

RSS 2.0