Fiskar!



(2009-05-26)
Äntligen! Flera år sedan jag hade fiskar hemma och igår flyttades de sista in i garaget. Lite pyssel att flytta från 28 akvarium till 2 baljor och 3 akvarium, men jag tror jag fick till en lämplig fördelning som ska fungera. En del fiskar har skänkts bort för att jag inte haft möjlighet behålla dom. Följande simmar nu i garaget därhemma:

Aulonocranus dewindti Zambia
Callochromis macrops Red Eye Black Utinta
Callochromis macrops Red Ndole
Cyathopharynx foae Sibwesa
Cyathopharynx furcifer Orange Cap Isanga
Cyprichromis sp. leptosoma Jumbo Kitumba
Cyprichromis sp. leptosoma Jumbo Tricolor
Ectodus descampsi Yellow Ndole
Julidochromis ornatus Yellow
Julidochromis transcriptus Keleme
Lamprologus ocellatus Gold
Ophthalmotilapia ventralis Silver Stream Mtoto
Tropheus moorii Malasa Island
Tropheus sp. Black Pemba

Samtliga från Tanganyikasjön i Afrika osså då det svarta fåret från Central Amerika:

Herotilapia multispinosa Orange

Dessa lekte nyligen och hade frisimmande yngel för första gången två dagar innan flytten så jag hade inte hjärta göra mig av med dom.
Ber om ursäkt för den usla bilden. Det bästa som går att åstadkomma med min gamla digitalkamera. Jag hoppas inom en snar framtid kunna investera i en ordentlig digital systemkamera och därmed ha iallafall möjlighet prestera bättre bilder på mina fiskar. Firrarna på bilden är Cyathopharynx foae Sibwesa och Cyprichromis sp. leptosoma Jumbo Kitumba. Två favoriter jag inte ville placera i en plastbalja och inte kunna titta på den närmsta tiden.

Filtrering



(2009-05-24)
Filtreringen av baljorna löstes med billiga plastbackar från IKEA, Åleds bottenfilter och ett tjockt lager väl ingången akvariegrus full av goa filterbakterier.

Syresättning



(2009-05-24)
Som synes blir det bra rörelse på ytan även med ett luftdrivet system.

Sidkanalsfläkt



(2009-05-24)
Vanligast när man har akvarier i större omfattning är att använda sig av luftdrivna filter. En enda "sidkanalare" kan utan problem driva en anläggning på hundra akvarium och mer. Denna har jag lånat för att inom kort ersättas med min egen när hela flytten är klar. Numera börjar fler och fler använda sig av en eller två membranpumpar istället. De är billigare i inköp, drar mindre ström och de är tystare. Jag har valt att behålla min sidkanalsfläkt av minsta modellen (300W). Känns lite onödigt att investera i ett nytt system när jag redan har ett relativt nyinköpt som fungerar perfekt. 

Klart för fisk!



(2009-05-24)
Två 600l-baljor och en ställning med tre akvarium på ca.200l är nu redo för att ta emot mina fiskar från källarlokalen. Alltihop är ett provisorium och kommer tas bort när de slutliga akvariumen är igång senare i sommar.
Återstår att hitta de saknade täckglasen över akvarierna och lägga plastfolie över baljorna. Det är väldigt fuktigt i lokalen just nu och det blir inte bättre av att ventilationen ännu inte är klar. Senare ikväll flyttar de flesta av mina fiskar in!

Plastbaljor



(2009-05-19)
För många år sedan köpte jag två stycken 1m3-baljor för att dra upp yngel i lite större skala. Kapades ned till att rymma ca.600 liter och blir bra mycket billigare än motsvarande stora akvarium. I dessa drog jag bland annat upp några hundra Röd zebra som alla fick kasseras. De blev tämligen färglösa och inget jag ville sälja vidare. Har senare fått höra att man inte kan dra upp röda fiskar i vita plastbaljor, alltså inte platy eller svärdbärare heller! I svarta eller grå går det alldeles utmärkt och för icke röda fiskar går det bra med vita baljor.
Hursomhelst kommer mina baljor till användning nu som tillfällig förvaring av mina fiskar medan jag bygger akvarium, ställningar o.s.v. Lyckligtvis har jag endast likartade fiskar som ska kunna samsas i baljorna någon månad. De som inte passar ihop i baljorna eller som jag är extra rädd om kommer placeras i en ställning med akvarium som ska sättas upp inom kort. Leca-blocken under baljorna för att få lite höjd och därmed bättre drag i slangen när det ska bytas vatten.

Takbelysning



(2009-05-19)
Takbelysningen fick jag för många år sedan och kom nu till användning. Varje armatur har två T5-rör och lyser både nedåt och uppåt vilket ger ett mycket behagligt ljus. Kommer gå över ett tidur i el-skåpet och utgöra belysning för akvarierna när jag inte är i lokalen och vill titta på mina fiskar. Då släcker jag takbelysningen och tänder upp belysningen över akvarierna. Energisnålt och miljövänligt men framförallt snällare mot min plånbok.
Snörena som hänger ned från armaturerna är strömbrytare. Dessa kommer kortas av rejält och inte användas eftersom jag kopplat in armaturerna över en strömbrytare bredvid dörren. 
En sak man ofta glömmer när man gör en kostnadskalkyl är dom små detaljerna. Upphängningen av armaturerna är en sån sak. Metallexpandrar och tillhörande krokar gick loss på en hundring. Inte någon större utgift, men det dyker upp massor av liknande små detaljer hela tiden.

Leca-sockel



(2009-05-19)
Det har inte blivit sådär våldsamt mycket gjort i garaget senaste veckan. Det har röjts undan en massa bråte i källarlokalen i stan. Leca-sockeln har iallafall fått ett lager betongspackel och golvet har behandlats med dammbindare. Som nämnts tidigare hade jag helst sett klinker på golvet, men det fanns varken tid eller pengar för det.

Insidan



(2009-05-19)
Och så här ser den ut från insidan av lokalen. Saknas foderlister och lite isolering mellan karmen och väggen innan det ska målas vitt. Dörren kan bara låsas från insidan vilket kanske inte är helt lyckat och tröskelen är en aning för hög, men det är vad man får för 200 pengar. 

Dörr!



(2009-05-19)
Dörren jag köpte förra sommaren för 200 spänn var monterad en dag jag kom hem från jobbet. En hjälpsam snickar-granne med rätt skruvar, borr och verktyg och min alltid flitiga far hade varit i farten under eftermiddagen. Som synes en hyggligt begagnad dörr i behov av en skvätt färg.

Vägguttag



Fick inte till någon helhetsbild vid förra uppdateringen. Hade sopat golvet någon timme innan jag försökte fotografera och det fanns tydligen fortfarande små dammpartiklar i luften som belystes av blixten. Resultatet blev en massa vita prickar på bilderna. Jag har köpt dammbindare för betonggolvet, men har inte behandlat golvet än.
Medan jag var och röjde i min källarlokal inne i Ystad hade farsan satt upp alla vägguttagen. Hade varit tjusigare med grå vägguttag, men de kostade betydligt mer och jag har ingen obegränsad budget. Tyvärr. Placeringen av uttagen kan väl se lite lustig ut, men det finns en tanke bakom. Kommer framgå så småningom.
Jag har kopplat ihop takbelysningen, men saknade rätt skruvar för att hänga upp den.

Elektricitet



Små steg närmare slutmålet i helgen, men först en bild till kompisen som ska koppla in kablarna till el-skåpet. Inget man bör göra själv om man inte är hundra på vad man sysslar med. Dessutom tror jag det är olagligt för icke behörig "elektriker" att härja runt i ett el-skåp. Nåväl, så här ser det iallafall ut innan inkoppling. Till höger syns de fyra rören som ska dras in i skåpet. Tre till vardera en 10A-säkring samt en för belysning som ska gå över ett kopplingsur/timer.

Snart färdigt



(2009-05-06)
Kvar att göra den närmsta tiden är att kleta betongspackel på leca-sockeln och fixa dammbindare till betonggolvet. Golvet blir alltså rå betong. Skulle väl egentligen helst se klinker på golvet, men det varken hinns med eller finns finanser till för tillfället. Nästa vecka hoppas jag ha dom första akvarierna på plats...

Färdigmålat!



(2009-05-06)
Då var det äntligen färdigmålat! Som synes valdes en hyfsat mörk grå färg. Om man nu kan kalla grå för färg :) Alla odlingslokaler jag nånsin varit i har haft ljusa färger på väggarna, för att inte säga vita. Jag har valt gå mot strömmen.
Finishen blev inte riktigt vad jag hoppades på, men det får duga. Det är trots allt ett hobbyrum i garaget och skavankerna kommer döljas väl av alla akvarier utmed väggarna. Hade jag vävat väggarna först hade nog resultatet blivit bättre.
Som synes har det börjat dras kablar till dosorna i väggarna. Senare ikväll ska det kopplas in vägguttag och strömbrytare innan elektrikern kommer och kopplar in det hela till elskåpet.

Taket klart



(2009-04-20)
Detta inlägget kom av någon anledning inte med i förra uppdateringen.
Sargen kläddes med gipsskivor för att hålla isoleringen plats. Fyller naturligtvis ingen funktion den dagen resten av garaget isoleras, men det blir först någon gång i framtiden.

Innertaket målat



(2009-05-03)
Innertaket och taklisterna målade med någon billig takfärg från Jem&Fix. Resultatet var väl lite sådär. Taskigt underarbete avslöjar sig direkt. Jag har varit betydligt petigare med spacklingen av väggarna. I morgon ska det kletas ett första lager färg på väggarna.

Fönstret ett minne blott



(2009-05-03)
Fönstret isolerat och igenlagt. Kommer inte att spacklas utan bara målas. Allt för att man lätt ska kunna få fram fönstret igen någon gång i en avlägsen framtid.

Hmmm



(2009-05-01)
"-Du e´ ente klok, pappa!"
Clara inspekterar och förundras över vad jag sysslar med.

Färdigspacklat



(2009-05-01)
Väggar och tak färdigspacklade och taklisterna fastspikade. Fönstret fyller än så länge sin funktion som fönster.

Innertaket



(2009-04-20)
Innertaket redo för spackling innan målning. En lift för ändamålet hyrdes för att smidigt få upp gipsskivorna.

Isoleringspyssel



(2009-04-20)
Över innerväggen blev en smal remsa att isolera. Det blev använt en massa överblivna isoleringsbitar av varierande sort och tjocklek. Reglade dessutom upp en sarg.

Luftkanaler



(2009-04-20)
Viktigt med god ventilation av vindsutrymmet. Löstes med lite småreglar och masonitskivor som förhindrar att isoleringen tätar mot taket och som ser till att luften har fritt flöde från takfoten.

Vindsbjälklaget



(2009-04-20)
Då var vindsbjälklaget isolerat efter ett antal timmars slit. Underst 145mm mineralull som fanns i de tre papplådorna som varit i vägen under hela bygget. Skönt att bli av med. Ovanpå detta två lager 95mm stenull lagt omlott. 335mm isolering får anses som fullt tillräckligt.

RSS 2.0