Andra ställningen



Ställning nummer 2 gick lättare skruva ihop. Helt enkelt för att man redan försökt sig fram en gång och nu visste precis hur man skulle gå till väga. Den tredje ställningen kommer inte monteras på ett bra tag. Stålställningen med akvarierna som är i drift och baljorna måste bort först.
Nu är ställningarna redo för akvarium kan tyckas, men det återstår en hel del innan första akvariet kommer på plats. Till att börja med måste ställningarna ställas i våg, avloppsrören monteras och belysningen förberedas.

Luftledning



Filtersystemet i samtliga akvarier kommer drivas av luft från en sidkanalsfläkt. Luften leds runt i 40mm VP-rör som jag sparade från min nedlagda källarlokal. Från dessa rör dras sedan en slang ned till varje akvarium.
Jag blev varse att man inte kan tänka på allt. El-dosorna visade sig hamna för nära taket varför jag var tvungen montera hållarna till rören i taklisten. Inget att hänga läpp för, men lite lite irriterande.

Ställningen på plats



Första ställningen på plats innanför dörren. Som underlägg mellan betonggolvet och benen kommer jag använda bitar av takpapp för att undvika att fukt sugs upp i virket. Balkarna valde jag att köra med impregnerat virke. Jag slapp på så vis undan målningsarbetet och dessutom tycker jag det blev ganska snyggt. Som synes har jag inte målat listerna runt dörren ännu. Inte dörren heller för den delen.

Första ställningen klar!



Så fick jag då äntligen den första ställningen hopmonterad under semestern!
Skruvade först ihop en mall eller jigg om man så vill. Denna lades på golvet och pallades under så den låg i våg. Gavlarna ställdes på plats med rätt inbördes avstånd och sedan skruvades balkarna till gavelbenen, vilande på klacken i förtagningarna. Låter enkelt, men det var mycket mätande och kontrollmätande med vattenpasset innan allt var rakt och absolut vågrätt. Första ställningen tog väl närmare sex timmar att slutföra. 

Gavelmontering



Gavlarna skruvades ihop med spikplåtar på båda sidor. Plåtarna inhandlades på Harald Nyborg, mindre än halva priset mot alla andra ställen jag jämförde med. En viss skillnad betala 4:- styck mot drygt 10:- på andra ställen, framförallt eftersom det skulle gå åt 108st. Visserligen hade dessa betydligt färre hål än t.ex. Gunnebo´s, men det var inget jag hade behov av. Två skruvar per plåt och beståndsdel innebar två lådor med totalt 500 skruvar.
Väl hopmonterade målades allt en gång till, mest för att jag ville ha spikplåtarna svarta också.

Målning



Nu vidtog målningsarbetet. Alla beståndsdelarna till gavlarna fick en omgång med grundolja och sedan en svart blank lackfärg från Biltema. Ett moment jag sluppit om jag valt impregerat virke, men jag gillar svarta akvarieställningar och då ska jag såklart ha det!

En föraning



Balkarna blir av 45x95 -virke och här får man en föraning om hur jag tänkt slutresultatet. Men det är mycket kvar innan ställningarna är färdiga för akvarium. 

Inte helt lyckat



... men vid en närmare granskning såg det inte lika bra ut. Cirkelsågen hade inte sågat vinkelrätt ned i virket som tänkt. Kass cirkelsåg eller handhavandefel? Hrrm, är rädd att det sistnämnda ligger närmast till hands.
Nu vidtog ett tidskrävande arbete. Fram med tumstocken och lite nya markeringar med pennan, investerade i en japansk dragsåg och sågade manuellt istället. Fantastisk såg, måste jag säga och passar på att tillägga att manuellt arbete ibland kan vara att föredra framför diverse maskiner. Efter lite filande med en rasp och finjusterande blev det helt OK.

Gavelbenen



Första benparet ställda jämte varandra. Såg ganska bra ut på håll...

Hammare och spett



Med hammare och stämjärn var det så dags att få till förtagningarna. Med de extra spåren i mitten gick det lätt och smidigt. Ett par slag från båda sidor och så var det klart. Nåja...

Djup på förtagningarna



Cirkelsågen ställdes in med ett djup på ca. 35mm och blev därmed också förtagningens djup. Iallafall i teorin...
Hade förövrigt en tanke köra med tryckimpregnerat virke. Det skulle bli billigare än obehandlat om man räknar in kostnaden för färg och jag skulle slippa målningsarbetet, men till sist valde jag ändå obehandlat.

Cirkelsågens framfart



Jag sågade några spår extra för att underlätta arbetet med förtagningarna i fortsättningen. De främre benen körde jag med 45x95 och de bakre 45x120. Finns en anledning till just dessa dimensioner, men jag återkommer till det framöver

Inte mycket till blogg det här...



Jag har inte uppdaterat bloggen på ett år nu, men det betyder inte att det inte hänt något i min akvarielokal i garaget. Det har dock inte skett så mycket som jag skulle önska.
Hursomhelst, i vintras påbörjades bygget av tre akvarieställningar. Virke för gavlarna inhandlades och benen sågades till rätt längder. För att få förtagningarna för balkarna i benen på samma nivå spändes de ihop med skruvtvingar och sen gick jag loss med cirkelsågen.

RSS 2.0