Ännu en raritet.Xenotilapia nigrolabiata Red Princess är en förhållande nyupptäckt art tillhörande gruppen Tanganyikasjöns Sandciklider. Denna art hittar du sällan till salu i butikerna och när du väl hittar någon är det till priser i den högre skalan. Hög "vill ha"-faktor...

SandciklidTill gruppen Tanganyikasjöns sandciklider brukar arterna i släktet Ophthalmotilapia räknas, trots att de i naturen sällan hittas över sandbotten utan snarare över områden med stora stenar och klippblock. I akvarium hålls de oftast med större delen av botten täckt med fin grus. Lars-Erik Forsberg, tidigare ordförande i Nordiska CiklidSällskapet, döpte gruppen där bl.a. Ophthalmotilapia och Cyathopharynx ingår för "Tanganyikasjöns Sagociklider". Karakteristiskt för cikliderna i denna gruppen är de långt utdragna bukfenorna.

På bilden en utfärgad hane O. ventralis Sumbu.

Besök i LandskronaSent hösten 2010 gjorde vi i Ciklidvännerna i Malmö ett besök hos en odlare i Landskrona som också råkar vara ordförande i föreningen. I en stor och väldigt välskött odlingslokal finns mestadels ciklider från Tanganyikasjön och i synnerhet olika sandciklider. Till den sistnämnda gruppen hör inte Cyprichromis microlepidotus Bulu Point, men de utgör ett perfekt sällskap i akvariet till de flesta sandciklider.

Vill ha!Ophthalmotilapia nasutus Kipili Gold stod väldigt högt på min önskelista inför förra tysklandsresan. Vildfångade i hygglig storlek brakade loss på 38 euro styck hos Aqua-Treff. Efter mycket funderande valde jag köpa odlade, mindre exemplar av en annan variant istället, men den finns fortfarande kvar på min önskelista inför kommande resor!

Ännu en raritetJag tror inte många sett den här Tanganyika-cikliden annat än på bild. Neolamprologus prochilus exporteras väldigt sällan från sjön och är väldigt ovanlig i handeln. Den väcker dock inget större ha-begär hos mig. Bara att ta en titt på bilden för att förstå varför. Färglös, konstig kroppsform och allmänt ful i mina ögon.

RaritetHos AquaTreff fanns även ett fåtal små, förskrämda stackare av den här rariteten till salu. 25 euro styck var priset och det kan tyckas väl tilltaget för en 3-4cm liten grå sill, men jag stod länge och funderade på om jag skulle köpa med mig ett gäng hem. Ekonomin var som vanligt begränsad och jag var tvungen prioritera andra fiskinköp.
Trematocara variabile heter den här lilla Tanganyika-cikliden och bilden är tagen på Zoozajac´s ciklidmässa 2009 i ett av utställningskaren. Vad är det då som får mig att falla pladask för en liten och i ärlighetens namn tämligen färglös "sill"? Jag vet inte, kanske för att den är extremt ovanlig? Tror inte det finns några exemplar i Sverige och det kittlar väl kanske att vara först?
På vår resa 2010 var jag bättre stadd i kassan och jag såg fram emot att köpa med mig ett gäng hem, men givetvis fanns det då inga att köpa och det fick till min stora besvikelse bli andra inköp :-)

En gul dyrgripAquaTreff brukar ha försäljningsmonter på Zoozajac´s ciklidmässa. 2009, i ett av deras akvarium, hade de ett stort gäng VF Petrochromis sp. Yellow Moshi till salu. Priset var nånstans runt 100 euro styck, men gick att förhandla nedåt om man köpte samtliga 25-30st som simmade i karet...
Det här är en ganska stor, 20-25cm, väldigt aggresiv Tanganyika-ciklid som får ses som en stor utmaning att lyckas med. Tricket lär vara att köpa många och hålla dessa tätt i ett stort akvarium. Ingen hane är då tillräckligt stark, iallafall i teorin, för att ta hela akvariet som sitt revir och jaga bort de andra. Jaga bort innebär i klartext att han slår ihjäl sina medinvånare eftersom de inte har någonstans att ta vägen...

FavoritbutikEn butik som alltid besöks är AquaTreff http://www.aqua-treff.de. Väldigt välskött, snyggt och prydligt och ett bra utbud av Malawi- och Tanganyika-ciklider, både odlat och vildfångat. Priserna är något lägre i Tyskland i förhållande till i Sverige, men framförallt är utbudet något annorlunda.
På bilden en VF Altolamprologus calvus White. Brukar kosta ungefär 35 euro styck för vuxna vildfångade exemplar.

Dåligt med firrar i den här bloggen...Ciklidvännerna i Malmö har de senaste åren besökt Zoozajac´s stora akvariemässa i Duisburg, Tyskland. Vi besöker då naturligtvis även butiker, grossister och odlare i området. AquaFarm var en sådan odlare/grossist som alltid besöktes. Tyvärr lades verksamheten ned för två år sedan och drivs numera i betydligt mindre skala i källaren hemma i ägarens villa och inte som tidigare i ett stort växthus.
Hursomhelst, den här bilden tog jag 2009 i ett av deras odlingsakvarium. Cyprichromis sp. Jumbo Kitumba är en favorit jag försökt mig på ett antal gånger utan att lyckas. Just för tillfället har jag endast två hanar och två honor som ska kompletteras framöver.
Det speciella med denna tanganyikaciklid är att hanarna är otroligt variabla i färgerna. De kan bli alltifrån helt blåa till helt gula och allt däremellan. Honorna blir enfärgat brunbeige.

BaljinvånarnaFirrarna från baljan fick flytta in i det nya akvariet förra helgen. Kul att äntligen få se hur framförallt Orange-mooriin artat sig. De var ju bara yngel när de hamnade i baljan och är nu ganska stora. OK band på de flesta även om färgen nog kan förbättras en del.
I övrigt ska det gallras en del. Några av firrarna såg inget vidare ut och kommer förpassas till fiskhimlen vad det lider. Och ett gäng nya lysrör måste införskaffas omgående. Varmvita rör får vattnet se ut som någon pissat i karet...
Fiskar i karet:
Tropheus sp. "Black" Pemba
Ectodus descampi Ndole Yellow
Aulonocranus dewindti Zambia
Ophthalmotilapia ventralis Mtoto

SköntDen sista baljan har förpassats ut bakom garaget och nu är det gomm om plats i lokalen.

RSS 2.0