Det höll tätt!
Som synes höll akvariet tätt och nu återstår bara för vattnet att bli redo för ett gäng invånare. Till helgen eller i början av nästa vecka är det dags. För att snabba på processen med att få igång nedbrytningsbakterierna har vatten tagits från ett väl ingånget filter i ett annat akvarium.
Här syns också skillnaden mellan Biltemas Dagsljus-lysrör till höger och ett par gamla varmvita till vänster.
Sanningens ögonblick!
Och till sist har då akvariet kommit på plats och det är dags att fylla på med vatten.
Utströmmare
Utströmmaren limmas ihop av 25mm GF-rör och kläms på plats med en bit plastslang. Längst ned borras ett hål för luftslangen.
Färdigt!
40mm glasremsor limmas utefter gavlarna och i mitten. På dessa ska sedan täckglasen ligga.
När silikonen härdat är akvariet klart att tas i bruk!!
Bakgrund
Här har jag vält över akvariet på framrutan för att enkelt få Biltemas Solskyddsfilm på plats. Principen är den samma som när man sätter skyddsfilm på en mobiltelefonskärm, bara något större... Man fuktar rutan med vatten, lägger filmen på plats och sedan pressar man ut vattnet med en skrapa.
Förstärkningslister
Fram- och baksida kompletteras med förstärkningslister av 40mm breda 6mm-glasremsor. Dessa limmas på insidan av akvariet.
Filterhörna
Här har jag kompletterat med lite glasbitar för att få till filterhörnan. Den trekantiga kammaren i hörnet utgör ytavrinningen för det "automatiska vattenbytet". Vattenytan kommer ligga precis i ovankant och tillför man då vatten kommer motsvarande mängd rinna över kanten ner genom det borrade hålet och vidare ned i avloppet. Hålet förses med en 25mm bordgenomföring från Biltema och som packning använder jag en tillklippt cykelslang.
Glasskivan som sitter vinkelrätt ut från baksidan är borrat i vattenlinjen för utströmmaren. De smala glasremsorna för att hålla filtermattan på plats. Det behövs egentligen inte men jag vill ha det så.
Fogen
Fogen invändigt drar jag med en liten rörstump doppad i lite vatten med diskmedel i. Vänta inte för länge med att jämna till fogen bara för då hinner silikonen härda på ytan och det blir hopplöst att få det snyggt.
Fogen blir rak och fin och överflödig silikon är lätt att skrapa bort med ett rakblad så fort det härdat.
Sista rutan
Nu drar jag en silikonsträng på bottenglaset där bakrutan ska stå och likaså på de båda gavlarnas kortsidor. Sen är det bara att lyfta bakrutan på plats. Nu är det läge att finjustera rutorna så att allt blir kant i kant.
Fortsätter med att dra en ganska rejäl silikonsträng på insidan av akvariet utmed alla skarvarna.
Nästa gavel
Fortsätter med nästa gavel. Silikon på kortsidan och sen placera rutan på bottenglaset mot framrutan. Som synes använder jag mig inte av några tandpetare som mellanlägg eller tejp för att hålla ihop rutorna, fungerar lika bra utan tycker jag.
Första sidorna
Sidorutorna görs rena med aceton och därefter dras en sträng silikon på gavelsidan som ska sitta mot framrutan. Gaveln placeras på bottenglaset och därefter framrutan. Det underlättar definitivt att vara två i just detta momentet. Pressa ihop gaveln med framrutan lite lätt så att silikonen trycks ut.
Borrat
Det är viktigt att man kyler med vatten under borrningen. Jag använder en vanlig luftslang och hävertprincipen, precis som när man byter vatten i akvarierna.
Jag får väl erkänna att jag var ganska nervös första gången jag skulle borra i glas, men det är skitlätt. Tricket är att hålla borret stadigt och vinkelrätt mot glaset och att inte pressa utan låta borret göra jobbet.
Glömde en detalj...
Det blev visst lite fel ordning i hastigheten.
Innan själva limningen av akvariet borrar jag hål i bottenglasets ena hörn för vattenavrinningen. Jag använder mig av en billig 25,4mm hålsåg från JULA (79:-). Min glasmästare befattar sig inte med sånt skit, men det duger alldeles utmärkt till mig som inte ska borra tusentals hål.
Hur jag limmar ett akvarium
Bottenglaset liggande på en lastpall med remsor av liggunderlag som mellanlägg. Ytan utmed kanterna har gjorts rent med aceton för att avlägsna smuts och fett.
Jag börjar med att dra en silikonsträng på framsidan och kortsidorna. Sidorutorna kommer alltså stå uppe på bottenglaset. Så här byggde man akvarium "förr" och jag köpte glasen till det här akvariet för många år sedan. Numera brukar man limma sidorutorna till utsidorna av bottenglaset då detta anses vara en bättre metod.
Ännu ett akvarium på gång
10mm bottenglas färdigt att bli ytterligare ett 390l-akvarium. Lägg märke till borrhålet längst till vänster, men mer om detta vid nästa uppdatering. Och jag lovar, det blir inom kort :-)
En balja kvar
Baljan Troffarna befolkat är numera tömd och förpassad bakom garaget. Kommer inom kort att få sällskap av den sista baljan och ska därefter avyttras på ett eller annat vis. Nån som vill befria mig från dom? Kommer kosta dig några flaskor rött...
Framför baljan syns delar till en annan hobby som ska tas upp igen nångång i framtiden.
Troffar
En grupp Tropheus som jag haft gående i en av plastbaljorna fick utgöra fiskbeståndet i det nya akvariet. Trevligt att äntligen kunna se dom från sidan och inte bara uppifrån som Guldfiskar i en damm.
Belysning
Belysningen består av bättre begagnade vanliga kontorsarmaturer för dubbla T8-lysrör inköpta för en hel del år sedan för "några wienerbröd". Dessa ligger lösa på aluminiumvinklar skruvade till träställningen. Som lysrör kör jag med Biltemas Dagsljusrör 6500K då jag tycker dessa ger snyggast ljus för pengarna (36W 29,90:-/st).
Avrinning till avloppet
40mm GF-rör har använts för att avleda avrinningen till avloppsbrunnen vid vattenbyte. Det finns billigare, smidigare och säkert lika bra alternativ till GF-rören, men eftersom jag hade ett antal böjar och T:n (som på bilden) liggande sedan tidigare fick det bli det.
Nytt akvarium
Ett nytt 390l-akvarium är också klart och på plats. Detta har avrinning för "automatiskt vattenbyte" och har fått agera försökskanin för de framtida akvarierna.
Jösses!!
Hrmm, inte uppdaterat bloggen sen augusti i fjor...
Jo, det har hänt en del ute i garaget. Satte upp två av mina gamla 390l-kar provisoriskt inför en tysklandsresa med Ciklidvännerna i Malmö i början av oktober 2010. Det blev köpt en del nya firrar och karen har fyllt sin funktion sen dess. Dessa båda akvarium kommer så småningom byggas om eller ersättas med nya då de inte är anpassade för "automatiskt vattenbyte" i dagsläget.